середа, 21 лютого 2024 р.

 Міжнародний день рідної мови.

Міжнародний день рідної мови — день, який відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня — 17 листопада 1999 року в Парижі.


Головна мета Міжнародного Дня рідної мовице акцентування значущості рідної мови як невід’ємної складової культурної спадщини кожної нації та на збереження різноманіття мов у світі.


Протягом останніх чотирьох століть, видаючи відповідні укази та циркуляри, українську мову намагалися знищити понад 130 разів. Однак, незважаючи на це, ми вдало зберегли нашу мову і продемонстрували, що українці – великий народ з власною історією, культурою та традиціями.


Сьогодні, в умовах, коли ворог застосовує всілякі засоби для знищення України, ми повинні розуміти важливість нашої мови, дбати про неї і не забувати це.


Цікаві факти:
1. Ідея встановлення Дня рідної мови виникла після трагічних подій у Бангладеш 21 лютого 1952 року, коли студенти виступали за визнання своєї рідної мови бенгальською та загинули від рук поліції.
2. За даними ООН, кожні два тижні одна мова зникає. З метою боротьби з цим тривожним явищем введено цей світовий день.
3. Багато країн використовують цей день для просування мовних програм, навчальних курсів та культурних заходів, що підтримують мовне різноманіття.
Міжнародний день рідної мови – не лише свято, а й можливість нагадати сучасному світу про значущість збереження мовного різноманіття та культурної ідентичності. У наш час глобалізації такі заходи стають особливо актуальними, оскільки сприяють взаєморозумінню між різними народами та культурами.


Впевнені, що досконало знаєте українську мову?
Вдосконалювати та перевіряти знання – завжди на часі, тому пропонуємо переконатися у власних знаннях найріднішої, солов’їної.

Невеликий тест, який дасть змогу похизуватись знанням маловідомих українських слів, або просто пізнати їхнє різноманіття 
https://nv.ua/ukr/ukraine/events/test-nv-pro-znannya-malovzhivanih-ta-dialektnih-sliv-v-ukrajinskiy-movi-50194682.html


Дізнайтеся, чи розумієтеся ви на жаргонізмах і діалектизмах української мови 
https://oselyaua.com/smachni-slivczya-test-dlya-tyh-hto-dobre-znaye-ukrayinsku-movu/?fbclid=IwAR3gqMfpP-xKyMFhhhpxKkw9-a000vv7iSYkMPkFs1iSFjxdSHlxkj4FmCE


Експрес-тест на знання української 
https://oselyaua.com/czikavyj-test-na-znannya-ukrayinskoyi-movy-pereviryayemo-svoyi-znannya/?fbclid=IwAR3aRB0dJgOlXYmJUMgKITZIal2MjXILUzSdAIAcO9Wc8HJXskTolhTyaIA
https://vsim.ua/tests/naskilki-dobre-vi-znaete-ukrayinsku-movu-test-11521399.html


Вікторина "Ми знаємо українську мову" 
https://vn.20minut.ua/tests/test-vid-20minutua-yak-dobre-vi-znaete-ukrayinsku-movu-11709116.html

15 цікавих фактів про українську мову, які вас здивують http://surl.li/qsxny

13 цікавих фактів про українську мову, які здивують кожного!

https://youtu.be/TzYEuEBlkoc?si=1WnDZWpB9FLbkMWp

Алгоритм переходу на українську мову: сім кроків щоб заговорити рідною

https://osvitoria.media/opinions/povernuty-ridne-sim-krokiv-shhob-zagovoryty-ukrayinskoyu/?fbclid=IwAR1oA9d4rFRA_SHBrfze-FhEdK3p3BNKaWPtRL5pY1qvMoL43K00A0yOdQ  


Немає коментарів:

Дописати коментар